header banner
Default

Reportasje: Kyr i miniatyr


Publisert: 21.10.2010

En gang i en fjern fortid ble ei ku ved kysten av Irland forelsket i en sjøløve. Det ble det barn av – av typen Dexter. Slik fortelles sagaen om Dexter-kyrnes opprinnelse, og om ikke alt er helt sant, stammer rasen i hvert fall fra Irland – og ble første gang beskrevet midt på 1800-tallet.

«Fattigmannskua» ble den kalt, fordi den var knøttliten, nøysom og ideell på de minste gårdsbrukene.

KLAPPEVENNLIG: Sue Fretheim synes Dexter har en størrelse som innbyr til klapp og kos.KLAPPEVENNLIG: Sue Fretheim synes Dexter har en størrelse som innbyr til klapp og kos.

Nå er Dexter på frammarsj i Norge, med 130 individer fordelt på 15-20 besetninger. Anders og Sue Fretheim er blant dem som tror på en stor framtid for det vesle kjøttfeet.

– For oss er Dexter perfekte dyr. De er lette, slik at de ikke ødelegger marken, og de er stø på beina i allslags terreng. Dessuten er de greiere å håndtere enn store dyr. På grunn av størrelsen blir det mer kos og kontakt, sier Sue Fretheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når alle kyrne i tillegg blir avhornet i seksukersalderen, øker kosefaktoren ytterligere.

LES OGSÅ: Dyrk din egen helse

Utegangerku

VIDEO: Miniature Cows Guide: How to Raise Mini Cows?
Agronomag

Gårdbrukerparet bor på den pittoreske, økologiske gården Fretheim, i lia overfor turiststedet Flåm. De kjøpte sin første Dexter-ku i 2001. Og vesle Dexy, som hun passende ble kalt, vant Fretheim-folkets hjerter.

– Hun var så voldsomt flink til å passe kalven sin. Og hun hadde så rolig, vennlig gemytt, sier Anders Fretheim, som fastslår at Dexter-kyr flest har de gode egenskapene han møtte hos Dexy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avlen gikk tregt de første årene på Fretheim. Dexy fødte bare oksekalver, som måtte gå til slakt. Men nå har de fått sving på sakene. 27 kuer kalvet hos dem i år, og etter salg av livdyr og slaktedyr går de vinteren i møte med 25 kyr og 20 kalver.

Dyra går på utmarksbeite i fjellet hele sommeren, og om vinteren går de fritt ut og inn av et gammelt fjøs. De trives med utegang uansett temperatur, og lehus med tre vegger er i prinsippet det eneste husdyrrommet de trenger. Kraftfôr brukes omtrent ikke, siden kyrne oppnår god kjøttfylde bare ved å spise grovfôr som gress og høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Skole for idealister

Smart avl

VIDEO: Mini Milkers - The Miniature Jersey Cow
Homestead and Gardens

) AVHORNET: Dexter-kyrne blir avhornet i seksukersalderen, dermed blir de ekstra omgjengelige både for dyr og mennesker.) AVHORNET: Dexter-kyrne blir avhornet i seksukersalderen, dermed blir de ekstra omgjengelige både for dyr og mennesker.

MELK: I Norge er Dexter-kuene ammekyr (kjøttfe), som går med kalvene sine på beite. I utlandet brukes de også som melkekyr.MELK: I Norge er Dexter-kuene ammekyr (kjøttfe), som går med kalvene sine på beite. I utlandet brukes de også som melkekyr.

Sue og Anders Fretheim dobbeltforsikrer seg når de avler på Dexter-kyrne sine: Først inseminerer de hver ku to-tre ganger med importert sæd, i håp om å få nytt blod inn i flokken. Sjansen for å få kalv etter inseminasjon er imidlertid bare ca. 50-60 prosent. Deretter, i tilfelle kua ikke har blitt drektig, slipper de den med sin egen okse.

– Når kalven så kommer, tar vi DNA-test via en hårprøve som vi sender inn til BioBank. Da vet vi hvilken okse den stammer fra. Det er veldig viktig å føre stamboka korrekt for å unngå innavl, forklarer Anders.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Det søte liv

Stor etterspørsel

VIDEO: I textilmagasinet med Amica – dynan från Trönö kyrka
Historiska museet

Å få solgt dyr livdyr er Dexter-avlernes minste problem – selv om prisen på en kvigekalv ligger på 12.000-15.000 kroner, over dobbelt så mye som vanlig norsk rødt fe. En drektig Dexter-kvige koster rundt 25.000 kroner.

BILLIGE I DRIFT: Grovfôr som gress og høy tilfredsstiller de små Dexter-kyrnes behov, og bonden slipper utgifter til kraftfôr.BILLIGE I DRIFT: Grovfôr som gress og høy tilfredsstiller de små Dexter-kyrnes behov, og bonden slipper utgifter til kraftfôr.

– Etterspørselen er helt vanvittig, fastslår leder i Norsk Dexterforening, Erhard Martin.

– For noen år siden lo folk av oss som startet opp med disse bittesmå kuene. Nå har alle oppdretterne ventelister med kjøpere.

Embryoimport er Dexterforeningens nye prosjekt for å øke tilgangen på dyr.

– Vi prøver å få til en import på 3-400 embryo det første året. Embryoene kan legges inn i vanlige NRF-kuer, forklarer Martin, og legger til at kunden om ønskelig kan bestille «full pakke» med både embryo og surrogatmoderskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan nesten få lyst til å bestille en liten kjælekalv til hagen?

– Ja, eh... midt i byen kan det kanskje bli litt trangt. Selv regner jeg 10 mål per dyr for å ha nok fôr, men det er kanskje litt vel mye igjen, og kommer an på hva slags beite man har, sier Martin.

Vil man likevel satse på en levende gressklipper eller to til villahagen, kan man støtte seg på den engelske avisa The Times, som trykket en artikkel om Dexter under tittelen «Just right for the garden».

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Fort hjort

Fakta om Dexter-fe

VIDEO: Röyttä - Vartiovene 55
Satunnaista sotilashistoriaa

FRETHEIM: Den idylliske gården ble enda koseligere etter at minikuene flyttet inn hos Sue og Anders Fretheim.FRETHEIM: Den idylliske gården ble enda koseligere etter at minikuene flyttet inn hos Sue og Anders Fretheim.

* Minikyr fra Irland, innført til England i 1882, etablert i mange land siden ca. 1980. Til Norge i 1994.

* I Norge er det ca. 130 stambokførte Dexter-kyr.

* Gjennomsnittsvekt 300 kg, skulderhøyde 90-110 cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Brukes som ammekyr i kjøttproduksjon i Norge. I andre land drives også melkeproduksjon på rasen. Gir mye melk og kjøtt (høy slakteprosent) i forhold til størrelsen og fôrinntaket.

* I kjøttfeavl er høy voksenvekt på dyra det viktigste. I Dexter-avl er det motsatt, lav voksenvekt er rasens største konkurransefortrinn.

* Finnes i tre farger: svart (som er dominant), blakk og rød.

* Lang levetid, kan regelmessig avles på i 14 år eller lenger.

* Les mer på www.tyr.no/7915/

Sources


Article information

Author: Robert Stephens

Last Updated: 1703035081

Views: 964

Rating: 4.3 / 5 (59 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Robert Stephens

Birthday: 1935-10-22

Address: USNV Stafford, FPO AA 12812

Phone: +4630012448554495

Job: Mechanic

Hobby: Backpacking, Tea Brewing, Card Games, DIY Electronics, Camping, Robotics, Hiking

Introduction: My name is Robert Stephens, I am a vibrant, courageous, irreplaceable, welcoming, Precious, unreserved, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.